Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Senhjerneskader 

 

Kognitive forstyrrelser.

Kaldes også neuropsykologiske dysfunktioner. 

 

 

De kognitive forstyttelser afhænger af, hvilket område af hjernen, der er blevet skadet, og hvor stor skaden er.

Der er tale om mange forskellige former for dys-funktioner, og en person kan have en enkelt eller mange.

Der kan være tale om at man ikke længere kan løse praktiske opgaver, som f.eks. at tage tøj på.

Eksempler på dette kan være: Problemer med at finde ud af ret og vrang, for og bag på tøjet. Problemer med at finde ud af hvilke tøjstykker der hører til hvilke kropsdele.

Man kan få forkert kropsopfattelse, hvilket vil sige, at man enten ikke er i stand til at finde kroppens ligevægt eller at man ikke registrere den syge kropshalvdel.

Eksempler på dette kan være: Man læner sig frem, når man skal læne sig bagover, man spiser kun maden på den ene halvdel af tallerknen, man barberer/friserer kun den ene halvdel, man kører ind i dørkarme med kørestolen, man hænger fast med den dårlige arm uden at registerere det.

Man kan ikke længere udføre tidligere handlinger og overskue et handlingsforløb.

Eksempler på dette kan være: Man kan ikke finde ud af at få smørret op på kniven når man skal smørre et stykke brød. Man kan ikke finde ud af at hælde kuløren på sovsen. Man kan ikke finde ud af, hvordan man får vandet ud af vandhanen.

Man kan have såvel hukommelsesproblemer som adfærdsmæssige problemer.

Eksempler på dette kan være: Man kan ikke udføre tidligere handlinger, fordi man ikke kan få "huskeskuffer og erfaringsskuffer" lukket op. Man kan blive voldelig, agrresiv, deprimeret, lattermild eller meget grædende. En person kan personlighedsmæssigt ændre sig så meget, at det er svært for de pårørende at finde den kære, de tidligere kendte.

 

 

 

 

 

 

Besøg  
101314